Algemeen

Voor algemene vragen over Aikikan kunt u contact opnemen via:

E-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Correspondentie:

Aikikan Dojo
Vrielinklanden 63
7542 LT  Enschede

 

Algemeen

Voor algemene vragen over Aikikan kunt u contact opnemen via:

E-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Correspondentie:

Aikikan Dojo
Vrielinklanden 63
7542 LT  Enschede

 

Etiquette huisregels

 

Dojo

De ruimte waar de Aikidotrainingen gehouden worden, heet dojo. In de dojo tref je de mat (tatami), die ingedeeld wordt in een centraal gedeelte, de kamiza en een gedeelte voor de leerlingen, de shimoza. Aan de kamiza bevindt zich het portret van de grondlegger van het Aikido, Morihei Ueshiba. Aan de shimoza-zijde zitten de leerlingen op volgorde van rang. De gevorderden zitten links van de kamiza en de beginners rechts, dit geldt alleen voor het begin en het einde van de les. Tijdens de trainingen geldt geen zit- volgorde. Daarnaast gelden er een aantal regels die te maken hebben met respect voor de ruimte en met respect voor elkaar. Deze regels zijn er ook om de lessen gestructureerd en veilig te laten verlopen.

Groeten

 

Voor de les

Bij het betreden van de dojo maak je een staande buiging (ritsurei). Vervolgens ga je zitten en maakt een zittende buiging (zarei) naar de kamiza. Daarna loop je naar je plaats. Loop nooit voor het portret van O'Sensei langs, ook niet tijdens de les. Voor de aanvang van de les zit iedereen in seiza, d.w.z. op de knieën, met de voeten gesloten naast elkaar, en de handen op het bovenste deel van de dijbenen. Als de leraar binnenkomt, stopt iedereen met praten en maakt een of meer rechte rij(en). Op een teken van de leraar groeten de leraar en leerlingen het portret van Morihei Ueshiba uit respect voor zijn Aikido. Daarna groeten de leraar en leerlingen elkaar met de woorden: "one gai shi masu", wat zoveel betekent als "wij groeten u beleefd".

 

Tijdens de les

Tijdens de les maak je iedere keer een korte ritsurei naar je partner bij het begin van de oefening en aan het eind. Ook deze buiging heeft met respect voor elkaar te maken.

 

Na de les

De les eindigt weer in seiza, het in orde brengen van je kleren, een groet van de leerlingen en leraar aan het portret van Morihei Ueshiba en aan elkaar. Hierbij zegt men: "domo arigato gozaimashita", wat betekent "wij bedanken u voor deze les".

Bij het verlaten van de mat aan het eind van de les maak je weer een zarei naar het centrum van de mat. Als je de dojo verlaat groet je weer met een ritsurei. Dit laatste geldt ook als je onverhoopt de dojo tussen tijds moet verlaten en weer binnenkomt.

Algemeen

Tijdens de lessen volg je de instructies van de leraar. Als de leraar een techniek voordoet, zit iedereen in seiza. Als je dat niet kan vanwege knieblessures of iets dergelijks, kun je in overleg met de leraar in kleermakers zit zitten.


Houd je aan de oefening die is voorgedaan en ga niet zelf experimenteren. Laat het corrigeren van technieken aan de leraar over.


Na de les wordt de mat geveegd. Van leerlingen wordt verwacht dat zij hiertoe het initiatief nemen.


Er wordt niet of zo weinig mogelijk gepraat.


Kom op tijd! (Ook voor verkleden!) Als je toch te laat komt en de les is al begonnen, groet je in de richting van het portret, gaat in seiza zitten, maakt een zarei en wacht op een teken van de leraar om deel te nemen aan de les.


Verlaat de zaal nooit zomaar tijdens de les. Is het om de een of andere reden onvermijdelijk, vraag dan eerst toestemming aan de leraar. Deze is namelijk verantwoordelijk voor wat er gebeurt tijdens de training, en moet dus weten wanneer er iets aan de hand is. Water drinken, naar het toilet gaan en dergelijke doe je voor of na de les.


Wees voortdurend alert! Als de leraar na het oefenen van een techniek afklapt, ga dan zo snel mogelijk zitten. Volg de instructie met aandacht. Let op de veiligheid, kijk goed om je heen!


Waarschuw bij ongelukken de leraar. De instructeur en enkele leerlingen hebben kennis van EHBO. Ernstige gevallen komen gelukkig zelden voor. Mocht ziekenhuisbezoek of andere hulp onverhoopt nodig zijn, dan wordt ieders medewerking gevraagd, bijvoorbeeld voor vervoer.


Bezoekers zijn welkom om mee te trainen. Dit met toestemming van de leraar. Ook van hen wordt verwacht dat ze de les volgen zonder te storen en volgens de regels.

Kleding

Aikido wordt beoefend in een wit judopak (keikogi). Dit is vanzelfsprekend schoon gewassen en heel of versteld. Vrouwen dragen een T-shirt of ander ondergoed onder hun pak.


Aikidoka zonder graad of met kyu-graden dragen een witte band (obi) om hun middel. Yudansha (aikidoka met 1e dan of hoger) dragen een zwarte obi en een hakama (Japanse wijde broekrok).


Zorg dat je kleding tijdens de training op orde blijft, en wijs elkaar daar zonodig op. Draag slippers! Zet ze als je de mat opgaat netjes neer langs de rand, zodat je er meteen in kan schieten als je even weg moet.


Draag geen ringen, oorbellen, horloges of andere sieraden tijdens de training, ze kunnen tot verwondingen van jezelf of anderen leiden. Zet bij voorkeur ook je bril af. Als je niet zonder kan, is het raadzaam een sportbril te gebruiken.

Hygiëne

Als je lang haar hebt, bind het dan stevig bij elkaar zodat het niet in de weg zit.


Let erop dat je schoon gewassen de mat op komt. Dit geldt vooral voor je voeten. Maak zo nodig ook vooraf gebruik van douche en kraan in de kleed ruimte. Houd de nagels van je handen en voeten kort.

Buiten de Dojo

Als je voor langere tijd ziek bent of om andere redenen een tijdje niet kan komen trainen, laat dit dan weten aan de instructeur of aan een van de bestuursleden.


Neem waardevolle spullen mee de Dojo in en laat Dojo en kleedruimte na afloop netjes achter!